Viktigt att göra en flyttanmälan

I samband med en flytt till en ny bostad behöver man inte bara tänka på packning, städning och transporten av sitt bohag. En viktig del av flytten är också att göra en flyttanmälan.

Flyttanmälan viktigt för samhällets funktioner

I samband med en flytt ska en flyttanmälan göras. Man kanske ibland funderar över hur pass viktigt det egentligen är med en flyttanmälan, men det finns många samhällsfunktioner som är beroende av att veta var en person bor. I folkbokföringslagen står det även skrivet att man ska vara folkbokförd där man är bosatt.

Några funktioner som är beroende av att veta var invånarna bor är myndigheters kontakt med medborgarna. Många av de utskick som kommer från myndigheter skickas ut med posten. Det kan till exempel vara från Skatteverket, kommunen, CSN eller någon annan myndighet.

Vart man bor har också betydelse för hur mycket kommunalskatt som ska betalas och det är därför viktigt att man gör en flyttanmälan och bokför sig på den nya adressen vid en flytt. Att veta vart invånarna är folkbokförda och hur många som bo i ett visst område påverkar även samhällsplaneringen när det kommer till exempelvis vården, skolor, nybyggnation av bostäder och så vidare.

Ta hjälp med flytten

Det finns alltså en del att tänka på i samband med en flytt som inte har med själva flytten av bohaget att göra. Även med transporten av alla ägodelar vid en flytt finns det en del att fixa med för att flytten ska gå så smidigt till som möjligt.

Om man känner att tiden inte finns till att ta hand om flytten själv är ett alternativ att ta hjälp av en flyttfirma. Express Flyttning Sweden gör flyttar åt både företag och privatpersoner i Göteborg, men även flyttar till andra länder samt flyttstädningar och magasineringar.

Läs även gärna vår checklista inför flytt