Se till att din nya bostad är rätt besiktigad!

I samband med att man flyttar in i en ny hyresbostad kan det vara bra att ha i åtanke att göra en besiktning på den nya bostaden - innan inflyttning. På detta vis kan både hyresgästen och hyresvärden hålla koll på lägenhetens skick vid inflyttning och vilka skador som egentligen finns.

Trygghet med besiktning

I normala fall när en hyresgäst ska flytta in i en bostad brukar den som äger bostaden ta ansvaret att gå igenom den och få en besiktning utförd. Där skrivs det ned vilka typer av skador och slitage som finns i lägenheten eller huset. På så sätt dokumenteras skador så att nästa hyresgäst inte senare kan sägas vara skyldig för eventuellt slitage. 

När man själv flyttar till ett nytt boende kan det vara en fördel att prata med hyresvärden om bostadens skick och be att få se det som dokumenterats under besiktningen av hyresbostaden. Då kan man sedan själv gå igenom skadorna och upptäcka om något mot förmodan glömts bort och inte skrivits in i protokollet. Ett annat tips man kan göra är något så enkelt som att fotografera de skador som redan finns och även på bostaden som helhet innan man flyttar in sina saker. På det viset har man en säkerhet mot att senare ställas som ansvarig för slitage som var där redan när man flyttade in.

Inget krav på besiktning

Att utföra en besiktning är inte något som en hyresvärd har krav på att göra, men självklart finns det de hyresvärdar som gör det. Därför kan vara bra att ha en dialog med sin hyresvärd och ta reda på om en besiktning av nya bostaden gjorts. Om inte kan man tillsammans med den nya hyresvärden göra en besiktning genom att gå igenom bostadens skick för att förhindra att du senare blir skyldig för eventuella skador och slitage. En besiktning blir en säkerhet för både dig som hyresgäst och även för din hyresvärd när det är dags att flytta från bostaden.